Všetko začína dokonalým rezom
Všetko začína dokonalým rezom viniča? Čo to znamená? Aby si mohol sedieť vonku na deke pod hviezdami s pohárom chutného vínka v ruke, musí sa vyrobiť. Víno sa nevyrobí len tak lusknutím dvoch prstov. Musíš mať úrodu, musíš mať hrozno (keď sa teda bavíme o víne z hrozna). Bez hrozna nie je víno, ale to ti je určite jasné. No, aby sme sa dostali k tomu čo naozaj chceme, musíme mať dokonalý rez. To je základ všetkého. Veľa ľudí a tiež ľudí, ktorí vyrábajú víno doma pre svoju potrebu si to neuvedomujú. Avšak okolo januára to celé začína. V tomto období sa vinohradníci vyberú do svojich vinohradov a začínajú s rezom. Napísať rez nie je ťažké, no lepšie je to aspoň raz robiť ako 100x počuť.

Podľa dĺžky dreva ponechávaného na viničovom kre pri reze rozoznávame štyri typy rezu. Prvým je krátky rez. Pri krátkom reze sa jednoročné drevo skracuje na 1 až 5-pukové čapíky. Používa sa najčastejšie pri stredných i vysokých spôsoboch vedeniach kordónového typu. Pri všetkých spôsoboch vedenia sa uplatňujú ako zásobné (rezervné) drevo. Zo starého dreva vyrastá jednoročné drevo, ktoré sa reže na krátky čapík s 1 – 2 pukmi, z ktorého v nasledujúcom roku vyrastie jednoročného rodivé drevo. Špecifickým spôsobom krátkeho rezu je hladký rez, ktorý sa používa pri pestovaní podpníkového viniča. Spočíva v skracovaní výhonov až na výhonový krúžok. Nové letorasty vyrastajú zo spiacich očiek.
Ďalší rez, ktorý sa pomerne často uplatňuje stredný rez. Pri tomto spôsobe ponechávame stredne dlhé rodivé drevo – polo ťažne so 6 až 8 púčikmi. Pri báze polo ťažňa sa necháva záložný čapík. Stredný rez vyhovuje väčšine odrôd i spôsobov vedenia. Rozhodnutie pre rez na polo ťažeň vyplýva zo zhodnotenia rastovej sily kra a možno ním optimálne upraviť zaťaženie kra.
Predposledný spôsob rezu je dlhý rez, ktorý je charakteristický dlhým rodivým drevom – ťažňami s 8 – 20 púčikmi. Krátke ťažne majú 9 – 10 púčikov, stredne dlhé 11 – 12 a dlhé 13 – 20 púčikov. Vhodný je pre bujne rastúce odrody a odrody rodiace z vyššie položených púčikov. Tento rez je náročný z hľadiska architektúry viničového kra. Nadzemné orgány je potrebné rovnomerne rozmiestniť v priestore, preto sa používa najčastejšie pri priestorových tvaroch krov. Absolútna dĺžka ťažňa závisí od počtu ponechaných púčikov, ale tiež od dĺžky internódií, ktorá je výrazne odrodovou vlastnosťou. Podľa systému vedenia sa ťažne ohýbajú a vyväzujú.
Posledný spôsob rezu je kombinovaný alebo zmiešaný rez, ktorý je kombináciou krátkeho, stredného a dlhého rezu.